Olika rumstyper

När man bokar hotellrum så benämns de olika rumstyperna på olika sätt, för att förtydliga vad beteckningarna för rummen egentligen innebär så har vi här sammanställt en liten lista så att du vet vad du bokar.

Enkelrum/Singelrum

När man bokar ett enkelrum på ett hotell är det helt enkelt ett rum för en person med en säng. Vad som ingår gällande bekvämligheter beror på hotellets standard och brukar gå att läsa på det enskilda hotellets egna beskrivningar. Ofta är det badrum med toalett och dusch, skrivbord, en stol eller fåtölj och ibland hårtork. Precis som det låter helt enkelt, ett rum anpassat för en person.

Dubbelrum

Ett dubbelrum på ett hotell innebär ett rum med två sängplatser, alltså inte två rum med två sängar utan ett rum och oftast med en dubbelsäng eller två mindre sängar. Det kan låta som två rum på namnet men det är det alltså inte. Om man är ett par som reser med ett mindre barn kan man ofta boka ett dubbelrum och be om en extrasäng men det är fortfarande bara ett rum.

Svit

När man bokar en hotellsvit består den oftast av två eller flera hotellrum. Ofta är rummen något större än vanliga hotellrum och lite lyxigare, därmed lite dyrare än vanliga enkel- och dubbelrum. På en del hotell döper man sina sviter efter teman eller någon som bott där, det kan heta kungasvit, sagosviten, bröllopssvit eller presidentsviten. Är man flera i sällskap som vill bo tillsammans och har råd kan detta vara ett väldigt bra och bekvämt alternativ. Dock bör man tänka på att större sviter på hotell ofta är bokade långt i förväg så man bör vara ute i god tid. Generellt brukar sviter användas vid kärleksresor eller businessresor där representation och möten är viktiga. De kan också skilja sig något åt pga detta. På bröllopsresor är bubbelbad och häftiga sovrum viktigt. På företagsresor ett mötesbord, en representabel utsikt eller kanske en egen bar.

Lägenhet

Bokar man en lägenhet på sin semester så är det oftast en lägenhet som ligger i ett större komplex av typen lägenhetshotell. Det fungerar precis som på ett vanligt hotell förutom att man alltså har tillgång till en hel lägenhet. Då ingår allt man behöver som vitvaror, och andra redskap som finns i vilken lägenhet som helst. Ibland kan man välja om man vill ha städning eller utföra den själv, om man vill att det ska finnas mat eller om man vill handla själv och så vidare. Ofta när man väljer detta alternativ är det för att få ner kostnader genom att laga mat själva tillsammans och sköta lägenheten precis som man sköter sitt eget hem. Dock brukar det ingå städredskap och rengöringsmedel som standard.

Att hyra en lägenhet på semestern brukar vara ett ypperligt alternativ om man reser en hel familj och ska vara borta länge.

Booking.com